Bingka tepung antara kuih tradisional yang memang favourite tapi tak reti nak buat. Dengar macam susah nak buat tu yang jadi punca maleh nak mencuba.
Suka kuih muih macam ni sebab dulu kecik-kecik Ummi selalu buat minum petang. Setiap hari mesti ada kuih yang Ummi buat. Kalau Ummi buat kek butter bau dia semerbak satu rumah, sedapnya...
Agaknya sebab tu kut dari kecik sampai besar satu saiz jer badan ni..montel..
Dapat resepi ni daripada kak Ina geng #tsunamishaklee. Senang rupanya nak buat tetapi sebabkan tiada oven kita parking dulu kat sini nanti2 kita buat yer.
Sementara tu kalau teringin hendak makan kita cari kat kedai jer la yer.
Ni resipi penuh ya..
#Bingka tepung..
*2 cwn tepung gndum
*3 sudu besar tepung jagung
*3 sudu besar tepung beras.
*3 biji telor
*1cwn gula kasar
*1 sudu kecik pati daun pandan
*Sedikit warna hijau..
*3 1/2 air + santan pekat
Caranya mudah je..
1. Blend (*) je semua jadi satu adunan.
2. Tuang dlm bekas yang dialas dengan kertas minyak yang digris planta.
3. Tabur bijan sikit.
4. Bakar dengan 250° kepanasan selama 1jam.
Ok dah siap.
Nanti kita cuba yer.