En.suami bawa balik daging ayam banyak terus timbul idea nak masak ayam masak sweet sour chinese style sebab teringat makan dekat foodcourt Garden masa kerja dulu. Alahai sedapnya, apa lagi operasi mencari resipi la. Google la sumbernya, akhirnya berjumpa dengan resepi yang mudah dan insya allah boleh buat sebab bahan-bahan senang hendak dapat.
kredit : When Big Momma Cook
Senang jer kan kalau ikut resepi Big Momma ni, orite masa untuk memasak. Nanti dah siap i update gambar yer... Seronoknya....Bahan-bahan:Bahan A:6 keping isi ayam / boneless chicken breast1 biji telurtepung jagungBahan B:2 biji bawang putih1 biji besar bawang besar (holland)1 cm halia1/2 tin kuib Nenas1 Cili Bengala Hijau & Merah (potong dadu)3 biji cili padi (optional)5 sudu besar sos tomato1 sudu besar sos tiram1 sudu besar cukaTepung jagung
Cara memasak Bahan B:1. Goreng bawang putih dan halia.2. Masukkan bawang besar holland/kuning, cili belanga, nenas. (jika suka pedas masukkan cili padi yang dah diketuk)3. Masukkan sos tomato, sos tiram dan cuka.4. Kemudian masukkan setengah tin air nenas.5. Biarkan seketika sehingga kuah masak.6. Campur tepung jagung dengan air sehingga sebati. Masukkan ke dalam kuah tadi dan gaul seketika supaya kuah itu pekat.7. Lepas dah siap, tutup api. biarkan dan siapkan bahan A iaitu ayamCara Memasak Bahan A:1. Pukul telur.2. Celup Ayam dalam telur dan gaulkan dalam tepung jagung.3. Goreng dalam minyak panas4. Angkat dan tuangkan sos sweet sour ke atas ayam yang sudah di goreng,***Jika lambat lagi nak makan, jangan dituang dahulu kuah ke atas ayam. nanti ayam tidak ranggup.
kalau nak resepi Ayam Masak Bali boleh klik Sini