Bagaimana Dilema Tiada Kerja Selepas Bergelar Graduan Boleh Dielak?

Masa kecik selalu dengar orang cakap " Nanti belajar rajin-rajin, masuk Universiti lepas tu boleh dapat kerja yang bagus-bagus"

Tapi kan bila besar keluar Uni tak dapat pun kerja yang best2..waaaa
Itu la keadaan sekarang, graduan terlampau ramai tapi tidak dapat kerja jadi tanam la anggur.
Mana yang tak kisah kerja la apa sahaja asalkan bekerja dan dapat gaji sebab hutang PTPTN hendak kena bayar. Sudah berhutang kenalah bayar kan. 10 tahun lepas masa baru grad sama gak nasib macam adik-adik sekarang ni, merata lah cari kerja tapi tak dapat.




Ada tu nak yang berpengalaman jer, habis tu kami yang baru habis belajar ni. Kalau tak bekerja macam mana nak dapat pengalaman kan. Masa tu femes jadi sale person tapi macam MLM gak. Dapat jual sekian sekian dapat naik pangkat la kemudian adalah modal nak teruskan. Pernah la kena, kata interview tuk IT Exec sekali kena ikut akak tu gi jual barang. Follow satu hari pastu decide nak join ke idak. Hurm dah kena gitu lum sempat setengah hari cabut dah. Masa zaman ai dulu belum trend lagi online shop ni, mana ada IG lagi masa tu pastu FB tak sure dah ada belum tapi yang pasti blogging tengah in trend masa tu.

Zaman sekarang ni online shop adalah trend, walaupun student tapi duit dah berkepuk. Lepas grad tak risau hendak bayar PTPTN sebab duit dah tersedia, itu bagi yang pandai merancang kalau dapat duit enjoy tak leh cakap apa lah. Ada yang taknak pun cari kerja lepas grad sebab dah dapat income yang selesa dengan online shop dorang. Shaklee juga boleh menjadi penjana kewangan adik-adik yang serabut kepala otak  sebab tak dapat kerja lagi. Duduk sajer dekat rumah mesti runsing kan orang kampung duk tanya, duduk rumah sewa pulak duit makin menipis sebab duit keluar tapi duit masuk tarak. Meh kita cerita skit pasal Shaklee.

1. SHAKLEE ADALAH MLM
Shaklee adalah MLM, terus terang cakap tak kona-kona tapi kami bukan MLM yang head hunting. Kami tak paksa adik-adik carik downline cuma apa yang kami perlukan adik buat sales untuk jana pendapatan korang. Dari sales yang korang buat untung runcit korang punya kemudian kalau cukup UV (point) yang melayakkan korang dapat bonus. bulan depan korang akan dapat bonus. 

2. TIADA MODAL?
Tiada modal tiada masalah. Hanya bayar yuran pendaftaran RM 68.90 terus boleh berniaga dah. Tak perlu buat ready stok kalau belum ada kewangan kukuh. Setelah close deal dengan prospek, online order dekat Shaklee2u. Shaklee akan hantar pada customer tadi, mudah kan? Style dropship. Oleh kerana itu kalau tidak mahu simpan ready stok pun takper.

3. TIADA ILMU?
Jangan risau itu tugas UPLINE untuk ajar downline sampai pandai. Product knowledge sangat penting, kemudian akan diajar gunakan tools yang membantu penjualan. Jika mahu buat online shop upline akan ajar bagaimana nak setup. Kalau rasa skill lebih kepada Offline sales, itu juga akan diajar bagaimana nak approach orang. Kalau upline tak aktif cari lak super upline, takder masalah. Upline akan ajar produk knowledge, marketing dan time managemant. Poster pun banyak team member infaq jadi mahu berniaga terus pun boleh selepas daftar ahli. Semua bahan sudah ada tinggal lagi tuan punya badan mahu atau tidak.

4. BONUS
Konsep : Siapa yang berusaha keras insya allah akan dapat.
Tiada istilah upline goyang kaki tunggu duit masuk.
Upline pun struggle sebab untuk effective mereka kena kerja keras.  Konsep bonus Shaklee adalah infinity (jangan risau ada patern). Shaklee dia memang suka patern sebab dorang tak nak ada orang guna pakai idea or produk dorang sesuka hati. 

5. NAIK RANK.
Kalau nak naik rank kena usaha lebih sikit carik downline yang nak berbisnes bukan makan sendiri. Kemudian besarkan organisasi untuk naik rank tapi tak bermakna duduk goyang kaki jer. Goyang kaki memang sampai sudah la tak naik rank. Konsep Shaklee upline & downline bergerak seiring bersama-sama capai target. Upline yang dapat groom downline tuk naik rank akan dapat bonus leadership. So takde istilah goyang kaki. 

Jadi kalau rasa serabut sebab kerja idaman belum kunjung tiba boleh la buat Shaklee online ataupun offline ikut keselesaan. Fokus buat sementara belum ada komitmen lain, kalau dah dapat kerja idaman pun masih boleh teruskan Shaklee takder masalah. Ramai jer dalam grup kami yang bekerja tapi buat Shaklee, ada juga yang berjaya naik rank tanpa ada ready stok dekat rumah, ramai jer yang dapat bonus berkepuk dengan hanya duduk depan PC atau HP. Jika mahu semua benda boleh jadi.

Berminat boleh PM tepi ataupun whatsapp 012-384 9293. Nanti citer-citer lagiiii panjang (Shaklee ada Car Bonus gak tau, 5 star trip local and international, Umrah etc)



1 comment... add one now

rayeizan mohd hamsah rayeizan mohd hamsah 23 May, 2017
saya pun shaklee jugak on my way