Alzheimer Vs Dimentia



Alzheimer's bukan nyanyuk tetapi nyanyuk (dementia) boleh berpunca daripada Alzheimer's. Konfius kan, takpe nanti entri blog dah siap pasal Dementia Vs Alzheimer ai share sini. Banyak lagi nak kena baca bagi faham dan macam mana nak relate dengan term melayu kita. Nanti salah term kena bash kaw kaw pulak kan.

Anyway the bottom line, dementia atau alzheimer's dua-duanya berkaitan dengan kemerosotan otak kita berfungsi. Otak kita akan mengecil dan lama kelamaan kita akan hilang keupayaan berfikir.

Beta-amyloid - sejenis protein yang bersifat melekit dan apabila bergumpal akan terjadinya plak yang menghalang signal disampaikan antara sinaps. Plak ini juga akan menyebabkan sistem imun kita bertindak balas dengan menghasilkan keradangan dan memusnahkan sel yang sudah rosak.

Keradangan merupakan salah satu cara badan kita melawan penyakit. Apabila keradangan berlaku sistem imun akan dalam mode bersedia untuk melakukan proses penyembuhan tetapi jika keradangan terlalu banyak atau serius itu yg menimbulkan masalah. Bab keradangan nanti kita citer lain kali yer.


Okay plak beta-amyloid ni menyebabkan keradangan menjadikan otak kita membengkak dan menyebabkan sel-sel termusnah jadi otak kita makin lama makin kecil la kan kalau kita tak buat sesuatu untuk mempercepatkan proses penyembuhan ataupun pencegahan. Lebih tepat pencegahan la sebab kalau sudah ada simptom Alzheimer's proses rawatan dan penyembuhan susah hendak dijanjikan kerana Alzheimers termasuk didalam senarai penyakit yang tidak ada ubat lagi. Jadi lebih baik kita cegah selagi belum kena.

Keradangan lawannya anti keradangan la kan. Resveratrol antara anti keradangan yang power. Ujian klinikal sedang giat dijalankan oleh para saintis kesan resveratrol keatas pesakit alzheimer. Ujian Klinikal yang dilakukan oleh Georgetown University Medical Center menunjukkan high dose of resveratrol memberikan kesan pada biomarker penghidap Alzheimer (mild to moderate).

Boleh baca disini :
https://gumc.georgetown.edu/…/Resveratrol-Impacts-Alzheimer…

Sumber resveratrol yang saya tahu dan yakin ofkos la Vivix Shaklee. Impian nak belikan abah Vivix setiap bulan tanpa miss masih belum tercapai. Kenapa saya hendak bagi abah ambil Vivix bukan yang lain?

1. Vivix melindungi sel daripada proses penuaan yang tidak normal.

Abah sudah berusia jadi kemungkinan untuk mengalami kemerosotan memori itu ada. Kalau boleh hendak abah sihat walafiat dan boleh ingat kami adik beradik serta cucu-cucunya sehingga sampai waktu janjinya dengan Allah.

2. Vivix membantu pembentukan sel baru yang sihat dan kuat daya tahan penyakit.

Abah ada darah tinggi dan diebetes, 2 penyakit yang bahaya dan insya allah Vivix membantu mengurangkan simptom penyakit tersebut.

3. Vivix kaya dengan resveratrol

Baru tahu yang belah abah ada sejarah strok, resveratrol membantu daripada segi menghalang keradangan dan anti oksidan untuk menghalang radikal bebas.

Doakan saya berjaya bekalkan abah Vivix tanpa miss secepat mungkin yer...


0 comment... add one now