Dear Kids, On the days I fail...


This beautiful letter was shared to me by Kelly at Idealistmom.com

Blog tentang parenting tetapi lebih kepada motivasi untuk para parents supaya menerima kenyataan yang kita tidak sempurna tetapi mencuba untuk berubah demi anak-anak. Ada macam-macam tips dan cadangan untuk kita cuba, walaupun berbeza budaya dan cara mendidik anak-anak namun tips-tips yang diberikan ada yang relevant dengan kita. Kita cuba mana yang kita rasa boleh sebabnya parenting sepatutnya universal. Jom baca surat yang Kelly shared :

Dear Kids, On the Days I Fail…by Jess

Dear kids,

Sometimes I wake up in the morning, and I see that you’ve grown over night. Your face is more defined, your eyes look older, or you remember to brush your teeth without me nagging you.

A part of me is excited and in awe; I know you have so much ahead of you. Another part is scared because time is racing, and I can’t slow it down. I’m afraid I haven’t always been awake and noticing, and that somehow I’ve slept through the magic of your growing.

I wonder: Have I enjoyed you enough? Have I given you what you needed? Is your heart still whole? Is your spirit unbroken?

A confession for you.

I’m not always as good as I want to be at being your mom. I want to be great; and sometimes I am, but sometimes I’m not.

Every day, I make mistakes.

Sometimes I snap when I should be sensitive.
Sometimes I lecture and give chores when what you needed was a hug.
Sometimes I mistake your pain for complaining or your sad heart for a bad attitude.

Sometimes I completely and utterly miss it. I know that I do. I watch myself miss it, and later I grieve that I didn’t respond differently.
This is when I’m failing as a parent.

I miss it when I’m tired, and you get my leftovers at the end of a long day. I wish that you didn’t, but sometimes you do.

I miss it when I’m scared. I’m scared of big things and little things. I really thought adults had it all figured out, but I am one now, and it turns out we don’t. Sometimes fear snatches my heart and I can’t seem to think of anything else. I forget to relax and to enjoy you. I forget to smile and to laugh. I’m working on that.

I miss it when I’m lost. I’m struggling with my own demons, and it has nothing to do with you. Sometimes it’s anxiety or it’s depression, but it’s never, ever your fault. I will keep striving for wholeness so that when you reach those same obstacles, I can help you get back to whole.
But here’s what I need you to know.

It’s easy to hang on to the negative things and forget all the positive, but I want to set the record straight.

When I look at you, I am SO. PROUD. When I look at you, I see good. I see someone who is mighty. I wonder how I have been trusted with such a treasure. Your heart is pure and soft. You are gentle and kind; you are vivacious and fierce.

I am forever your biggest cheerleader and your greatest fan.

Please keep helping me to see you and to know you. Keep telling me when I hurt your feelings. Keep sharing with me your fears and your insecurities, and we will figure it out together.

I’m okay with making mistakes, but I’m never okay with losing your heart. Your heart is what matters most to me.
This is what I hope for you.

I hope that my weakness teaches you something. I hope that when you come upon your own brokenness, tiredness, fear, and confusion, that you will be okay with it.

I pray that your imperfections won’t scare you as they have me. I pray that you won’t run from them, but that you’ll wrestle with them and you will keep showing up, saying sorry, and trying again.

We don’t always get it right, and that’s okay.

We are all professional mistake-makers, and you will make lots and lots of mistakes. You will make countless amounts of mistakes, just like I have, but not one could darken the light I see when I look at you. You are my treasure, you are my reason.

Even though life is racing by, sometimes we have a moment. Sometimes we can reach out, grab time, and hold it. The world stops, all is quiet, and we really see each other. In this moment when I glimpse the person you are and who you’re becoming, all I can think is…

Wow.On this morning, where it seems you’ve grown overnight, I want to tell you that you are wonderful. You amaze me everyday – and as I watch you, you inspire me. You inspire me to pull out the greatness that’s inside me. In this family we will make mistakes, but we will keep doing it together and we will keep holding each other other tight.

It turns out I’m never, ever, going to be perfect, but I am always and forever yours, and I’m always and forever on your team. That I can promise you.

Love,

Your mama

Siapa yang tidak sayangkan anak tetapi kadang kala kita kalah dengan emosi sendiri. Membesarkan 3 orang anak lelaki memang betul-betul mencabar emosi saya, tidak pernah lagi saya rasa satu hari tanpa sesi membebel dan menjerit dekat anak-anak. Setiap kali itu juga saya rasa bersalah selepas marah dorang, dorang masih kecil. Itu yang saya katakan mencabar emosi, kita cuba bersabar cuba tenangkan marah dengan fikir mereka masih kecil tetapi kita kalah juga dengan perasaan marah tu.

Saya masih lagi mencuba dan terus mencuba kerana practice make perfect. Saya tak nak childhood anak-anak saya penuh dengan memori kena marah dengan ibu. Ini ada tips daripada Kelly, 7 cara untuk menjadi ibu yang gembira.


Untuk baca artikel boleh klik : How To Be Happy Mom

Apa yang boleh saya simpulkan daripada artikel ini, kesabaran dan ketenangan itu perlu kerana apabila kita tenang akal boleh berfikir dengan lebih logik dan apabila kita sabar tidak mengikut marah kita dapat mengelakkan anak-anak daripada stress. Tetapi kita perlu akui yang kita ada kekurangan yang perlu diperbaiki kerana ada parents yang rasakan anak-anak perlu ikut kata ibu ayah dalam apa jua keadaan. Itu memang betul tetapi kalau mereka tengok contoh yang tidak baik macam mana mereka hendak ikut sebaliknya mereka jadi macam kita. Anak-anak lebih senang ikut benda negative daripada benda positif. Kita jeles kan tengok ibu ayah yang ada anak-anak well behave berbanding dengan kita yang sentiasa berperang dengan anak-anak namun itu luaran sahaja yang kita nampak. Setiap keluarga ada kekurangan dan kelebihan masing-masing dan jangan pandang luaran sahaja sebab kita tidak tahu apa usaha yang mereka lakukan untuk latih anak-anak mereka. 

Happy parenting
Bersyukur lah kerana kita diberikan peluang untuk menjadi Ibu dan Ayah
Berusaha menjadi yang terbaik


0 comment... add one now